Протиепідемологічні вимоги на ринках мають бути забезпечені за рахунок самих ринків, а не підприємців, які на них торгують

Тернопільські ринки поки не готові до відкриття. Таке рішення прийняли керівники ринків після ознайомлення з Постановою Головного санітарного лікаря України. 

Як повідомив журналістів начальник міського управління Держпродспоживслужби Іван Гавришків, директорами ринків були проведені перемовини щодо готовності до відкриття торгівлі. Нагадаємо, що постановою Головного державного санітарного лікаря України затверджено перелік вимог до роботи агропродовольчих ринків.

Під час наради представники трьох зареєстрованих ринків у Тернополі зазначили, що наразі не можуть забезпечити всі епідеміологічні вимоги, обов’язкові для відновлення роботи.

Тим паче, що ці вимоги мають бути забезпечені за рахунок самих ринків, а не підприємців, які на них торгують. Зокрема, на ринках немає можливості належно забезпечити відстань між робочими поверхнями продавців, а також встановити захисні екрани між продавцями і покупцями. Керівники ринків зазначили, що не будуть наражати на небезпеку продавців та покупців.

«Керівники ринку  зазначили, що не будуть наражати на небезпеку продавців та покупців»

Додатковим фактором, який вплинув на рішення керівників ринків, є те, що громадський транспорт не курсує у звичному режимі, а отже відвідуваність ринків буде малою.

Таким чином, до 11 травня ринки у Тернополі будуть закриті. Наразі відбуваються підготовчі роботи щодо дотримання епідеміологічних вимог. Відповідно, рішення про можливе відновлення роботи ринків буде ухвалено вже після 11 травня.

Для початку роботи тернопільські ринки мають відповідати ряду жорстких вимог, які встановлені Постановою Головного санітарного лікаря України:

1) наявність реєстрації агропродовольчого ринку як оператора ринку харчових продуктів відповідно до Закону № 771;

2) допуск працівників агропродовольчого ринку, продавців і відвідувачів на територію агропродовольчого ринку здійснювати виключно за наявності вдягнутої медичної маски (у тому числі виготовленої самостійно) або респіратора та проходження безконтактного температурного скринінгу;

3) наявність на кожному вході (в’їзді) на територію агропродовольчого ринку диспенсерів з антисептиком;

4) кількість відвідувачів, які одночасно перебувають на території агропродовольчого ринку, не повинна перевищувати кількості з розрахунку один покупець на 10 квадратних метрів торгівельної площі ринку;

5) відстань між робочими місцями продавців складає не менше трьох метрів, місця торгівлі обладнані захисними екранами між продавцями і покупцями із плівки або пластику;

6) проведення дезінфекції контактних поверхонь кожні три години, прибирання та дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торгівельні місця – в кінці кожного робочого дня;

7) відсутність неконтрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до агропродовольчого ринку території;

8) забезпечення постійного інформування відвідувачів агропродовольчого ринку щодо встановлених обмежень, яких необхідно дотримуватись, та щодо профілактики коронавірусної хвороби COVID-19;

9) агропродовольчим ринком забезпечується контроль за дотриманням вимог щодо профілактичних заходів протидії поширення коронавірусної хвороби COVID-19 та оперативне усунення порушень.

Джерело

Поділитися у соцмережах:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *